Правові наслідки незаконного звільнення співробітника поліції за згодою сторін із роботодавцем, за власним бажанням та іншими підставами - M. V. Loginova; H. D. Tsyhikalo (Аналітично-порівняльне правознавство)
У науковій статті досліджуються правові наслідки незаконного звільнення співробітників поліції України, зокрема у випадках, коли таке звільнення оформлено за згодою сторін, за власним бажанням або з інших підстав, передбачених чинним законодавством. Акцентується увага на специфіці правового статусу поліцейського як публічного (державного) службовця, що обумовлює особливий порядок припинення трудових відносин з ним, а також надає цьому явищу публічно-правового характеру. Зазначено, що на відміну від звичайних трудових спорів, випадки звільнення працівників поліції підпадають під дію норм не лише трудового, а й адміністративного, дисциплінарного та службового законодавства, що потребує комплексного правового аналізу. У роботі окреслено ключові порушення, що можуть мати місце при звільненні співробітника поліції – зокрема, фальсифікація заяви про звільнення за власним бажанням, психологічний тиск, введення в оману працівника щодо змісту підписаних документів, примушування до підписання угоди про припинення служби. Проаналізовано судову практику щодо поновлення поліцейських на службі у випадках незаконного звільнення, включаючи висновки Верховного Суду, які розкривають підходи до оцінки добровільності виявлення волі працівника при звільненні.