Prekomponovanje braka, partnerstva i porodica u savremenim društvima - Mirjana Bobić (Stanovništvo)
U radu se opisuju savremene promene u braku, partnerstvu i porodici u evropskim populacijama, a zatim se prikazuje njihova evolucija od poslednjih dekada XX veka pa do danas, kao i  različiti oblici i tipovi u kojima se ispoljava pluralitet savremenih partnerskih zajednica. Drugi cilj ovog priloga jeste da pruži jedan širi teorijsko-hipotetički, eksplanatorni okvir za razumevanje onoga što se zbiva u stanovništvu (na pojavnoj ravni), ali sada u kontekstu savremenih društava. Tu se uvode tri varijable: makro (paradigma modernizacije, odnosno socijetalnih, tj. strukturalnih i kulturnih promena), mikro (paradigma: resursi-ograničenja-ponašanje) i mezo (razlike u društvenom i demografskom razvitku država severne, zapadne, južne i centralne i istočne Evrope (bivših socijalističkih zemalja u tranziciji).