ОЗЕЛЕНЕННЯ ТЕРИТОРІЙ ДАХІВ - Oksana Shtalinberh; Liliia Gnatiuk; Oksana Kosyk; Kristina Ischuk (теорія та практика дизайну)
Анотація. У даний момент часу, коли навколишнє середовище страждає бід різних негативних чинників, явище «зелених дахів», що останні роки уже набувають популярності за кордоном, можуть відіграти значну роль у вирішенні цієї проблеми. Бойові дії, нанесли чимало шкоди природі та її екосистемі. Для місць, де, велика кількість земельних ділянок несуть небезпеку через ризик залишків діючих снарядів на поверхні, будь-якого роду висадка аграрних культур, заборонена. Адже, до моменту їх вилучення, вони все ще здатні виконувати свої функції. Також проблеми затоплення, або навпаки, висушування територій, не роблять ситуацію ліпшою. Саме тому, вирощування деяких культур у себе на даху, подалі від подібних територій, стало б безпечною, та екологічною для використання, альтернативою. Особливо, це стосується мешканців міст, а конкретно жителів багатоповерхівок. У статті розглянуто наступні теми: зелені дахи та їх призначення, історія зелених садів, позитивні та негативні сторони озеленення дахів. Мета роботи. Проаналізувати явище зелених дахів, як універсальний метод висадження рослин у великих містах, використання території дахів та їх користь для екосистеми, ознайомити з позитивними та негативними сторонами вирощення на даху. Методика включає: комплексний аналіз і узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу для формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Під час дослідження використовувались наступні методи: наукового пізнання термінологічний, логіко-семантичний, функціональний, системно-структурний, логіко-нормативний. Результати. Зелені сади є досить корисним та привабливим оздобленням даху, що неодноразово привертає увагу людей, навіть у різні періоди історії.. Та, перед тим, як створювати власний еко-куточок, потрібно ретельно ознайомитися з усіма вимогами та умовами, щодо його вирощування. Наукова новизна. У процесі аналізу встановлено, що сади на дахах є не лиш красивими терасами, а й багатофункціональним методом прикрашення територій, особливо, якщо дотримуватися всіх порад з догляду та утримання, чогось подібного у себе. Практична значущість. Результат дослідження може бути використано, як аргумент для проєктування та озеленення територій дахів у містах.