Gökyüzünün Altındaki Huiler Bir Ailedir: Diasporal Bağlamda Çinli Müslümanların Dayanışma Bilincinin Kaynağı Tartışması (“All Huis Under Heaven are One Family”: A Discussion on the Origin of Chinese Muslims’ Solidarity in Diaspora Context) - Chih-hui Chıu (Skad)
Diyasporateorilerine göre, örf, gelenek toplumsal ağ, değer sistemi ve psikolojiközellik gibi diyaspora topluluklarının asli kültürel unsurları, yerli toplumdahâkim olandan çok farklı ve egzotik bir kültür oluşturabilir. Diyasporakültürlerinin oluşumunun nedenselliği, muhtevası, yerli toplumlarla etkileşimive üzerindeki etkileri vb. diyaspora araştırmalarının odaklandıklarıkonulardır. Çinli Müslümanların psikolojik özelliği üzerine yürütülenaraştırmalar bu hususlar arasında yer alabilir. Çinli Müslümanlar Çin tarihindedayanışma bilinciyle tanınmıştır. Bu ruhu tasvir eden “Gökyüzü altındaki Huilerbir ailedir”, Müslümanlar ve gayrimüslimler arasında yaygın olarak kullanılan birÇin atasözüdür.Bumakalede Çin İslamının tarihsel bağlamında Çinli Müslümanların dayanışmabilicinin ortaya çıkışı ve gelişmeleri, dini inanç ve sosyolojik teorilerışığında tartışılacaktır. Dini inanç ve diyaspora ortamının bu bilincingelişimine katkıda bulunabileceği ifade edilecektir. Bunun yanısıra makaleninson kısmında modern Çin’in politikası ve modernleşme sürecinin, bu dayanışmabilincini zayıflatıp zayıflatmayacağı tartışılacaktır. Sonuç olarak, bu hususudaha iyi cevaplamak için, Çinli Müslümanların dayanışma bilinci üzerindebirbirleriyle etkileşimde bulunan çeşitli unsurların aynı zamanda göz önündebulundurulması gerektiğine işaret edilecektir.