Kültür ve Medeniyet Kavramlarının Anlam Farklılığı Üzerine Değerlendirme - Orhan Kabay (Culture and Civilization)
Bu makalenin ana teması “kültür” ve “medeniyet” kavramlarının birbirinden farklı tanımlar içerdiğini belirtmektir. İnsanlığın ilk defa tarih sahnesine çıkışından itibaren toplumlar sosyolojik olarak değişimler geçirmiştir. Bu değişim, “kültür” kavramının ortaya çıkması ve “medeniyet” kavramının oluşmasına zemin hazırlamasıyla birlikte gerçekleşmiştir. “Kültür” kavramı, toplumları diğer toplumlardan ayıran özgün unsurlar beslerken, “medeniyet” kavramı ise uluslararası unsurları içerisinde barındırmaktadır. Sosyoloji bilimi çerçevesinde ele alınan “kültür” ve “medeniyet” kavramlarının tanımları noktasında genelgeçer bir tanım yapmak oldukça zordur. Bu minvalde çalışmada “kültür” ve “medeniyet” kavramlarının etimolojik kökenleri ve değişimleri incelenmiştir. Bu değişimleri etkileyen unsurlar, maddi ve manevi değerler olarak irdelenmiştir. Bunun yanı sıra çalışmada “kültür” kavramının “medeniyet” kavramına olan etkileri de değerlendirilmiştir. Bu kavramlara etki eden unsurlar ise açıklığa kavuşmaya muhtaç kavramlar olarak göze çarpmıştır. Ayrıca bu çalışma ile “kültür” ve “medeniyet” kavramlarının tanımlarına açıklık getirmek ve bu kavramların tanım bakımından birbirinden bağımsız fakat birbirini etkileyen kavramlar olduğunu tahlil etmek, tarihsel süreçte bu kavramların nasıl değerlendirildiğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Bunları yaparken çalışmada literatür taramasında yerli ve yabancı birincil elden kaynaklar ile araştırma eserlerinden yararlanılarak “kültür” ve “medeniyet” kavramlarıyla ilgili karşılaştırmalı tanımlamaları üzerinden sonuç elde edilmeye çalışılmıştır.