تاثیر غلظت عناصر سنگین منابع مختلف آب آبیاری بر آلودگی خاک شالیزاری - محمدرضا خالدیان; محمدکریم معتمد; مجتبی رضایی; محسن قره شیخ بیات; برهان ملک نیا (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
در آبیاری علاوه بر کمیت، کیفیت آب نیز باید مدنظر قرار گیرد. به دلیل عدم وجود تصفیه‌خانه فاضلاب در شهر رشت، رودخانه زرجوب دریافت کننده انواع فاضلاب‌های شهری، صنعتی و زه‌آب های کشاورزی است. در این تحقیق تاثیر آبیاری برنج با آب این رودخانه و آب چاه روی تجمع عناصر سنگین در خاک پرداخته شده است. یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با پنج سطح آبیاری شامل 1) غرقاب دائم، 2) اشباع، 3) ظرفیت زراعی، 4) 80 درصد ظرفیت زراعی و 5) 60 درصد ظرفیت زراعی انجام شد. آبیاری با آب برداشتی از پنج مقطع رودخانه و آب چاه صورت گرفت. پس از رسیدگی فیزیولوژیکی و برداشت محصول میزان تجمع فلزات سنگین در خاک با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. نتایج نشان داد که در سطح احتمال پنج درصد خاک تحت آبیاری در تمام تیمارها به کادمیوم و مس (به‌ترتیب با میانگین بیش از 3/0 و 50 میلی‌گرم در کیلوگرم به عنوان حدود مجاز) آلوده شده ولی به سرب و روی (به‌ترتیب با میانگین کمتر از 250 و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم به عنوان حدود مجاز) آلوده نشده است.