Bezrobocie determinantą przestrzennego zróżnicowania płodności według miejsca zamieszkania w Polsce w latach 1999–2009 - Małgorzata Podogrodzka (Wieś i Rolnictwo)
W artykule przedstawiono analizę zróżnicowania płodności według województw, która ma na celu wyodrębnienie regionów podobnych ze względu na omawiane zjawisko. Płodność została tu opisana przez współczynnik dzietności i wzorzec płodności. Wśród wielu determinant wpływających na przestrzenną odmienność zachowań prokreacyjnych wymienia się m.in. sytuację na rynku pracy, a zwłaszcza jej negatywne strony. Wykorzystując liniowy model regresji wielorakiej, oceniono regionalne współwystępowanie tych procesów oraz określono te charakterystyki bezrobocia, które istotnie przyczyniają się do wojewódzkiego zróżnicowania płodności.