Parodystyczna natura przywłaszczeń kodów faktualnych i konwencji w mock-dokumentach - Beata Kosińska-Krippner (Kwartalnik Filmowy)
Kosińska-Krippner, wykorzystując teorię mock-documentary Roscoe i Highta, analizuje kilka wybranych fikcjonalnych tekstów filmowych (mock-documentary) pod kątem zapożyczenia przez nie w celach parodystycznych faktualnych kodów i konwencji. Autorka tropi zawarte w filmach sygnały reżyserskie, wskazujące na prawdziwy status tych tekstów oraz wydobywa elementy gry prowadzonej przez ich twórców z widzami. Analizie poddane zostały filmy: Operation Lune/Dark Side of the Moon Williama Karela, Perviye na Lune/First on the Moon Aleksieja Fedorczenki, Rok diabła Petra Zelenki oraz Cesky sen Vita Klusaka i Filipa Remundy. Autorka wspomina też dwa przykłady wykorzystania technik mock-dokumentalnych w polskich produkcjach.