İLKÖĞRETİM VE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYO-EKONOMİK PROFİLİ - Ahmet Ergülen; Erkan Dinç; İshak Torun; Muhittin Kaplan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın temel amacı ilköğretim ikinci kademe ve oıtaöğretim öğrencilerinin sosyo-ekonomik protillerini incelemektir. Anket çalışmasına dayanan bir alan araştırması olan çalışmanın örneklemi Niğde ilinde bulunan ve beliıtilen kademelerde eğitim veren çeşitli okullardan seçilen öğrencilerden oluşmaktadır. Veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilip betimsel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin genel olarak orta ve düşük eğitim ve gelir düzeyine sahip olup, çoğunlukla kırsal kökenden gelen ve orta düzey mesleklerde çalışan ailelerden geldiklerini göstermektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin psikolojik ve sosyal durumlarının genellikle normal olduğu; diğer bir söyleyişle kendi kendileriyle ve aileleri ile içinde yaşadıkları sosyal çevreyle uyumlu olduklarını ifade ettikleri gözlenmiştir. Bulgular, öğrencilerin hayattan beklentileri ve mesleki eğilimleri ile sosyo-ekonomik durumları arasında doğrusal bir bağlantı olduğunu da göstermektedir