Tyske krigskirkegårder i Trondheim: Fra nazistiske æreskirkegårder til glemt gravlund - Kristoffer Eliassen Grini (Heimen)
Sammendrag Etter andre verdenskrig lå det over 11 500 tyske krigsgraver på godt over 200 ulike gravsteder i Norge. Noen graver lå på alminnelige kirkegårder, men mange lå på egne krigskirkegårder utsmykket med den nazistiske okkupasjonsmaktens ikonografi. I Trondheim lå det to store æreskirkegårder på Havstein og Stavne. Etter okkupasjonen stakk disse stedene seg ut som påminnelser om en krigstid de fleste var glad for var over, og i mange tilfeller ønsket lokalsamfunn å fjerne, skjule eller flytte dem. På 1950-tallet igangsatte sentrale myndigheter en innsats for å flytte alle tyske krigsgraver i landet til fem sentrale gravplasser. I Trondheim ble Havstein utpekt som permanent krigskirkegård, noe som medførte flytting av nesten 2000 graver hit. Flyttingen foregikk i samarbeid med den tyske krigsgravtjenesten, som påtok seg finansiering og design av de nye gravlundene. Selv om beskyttelse og vedlikehold av krigsgraver var regulert av nasjonalt og internasjonalt lovverk, fikk markeringer og seremonier et betydelig mer dempet preg på tyske gravplasser enn på seierherrenes krigskirkegårder. Dette har ført til at kunnskapen om okkupantenes begravelsespraksis under krigen så vel som om flyttingen av graver etter 1945 til nå er lite utforsket.