Ewa jutra - Auguste Villiers de L’Isle-Adam (Kwartalnik Filmowy)
Fragment powieści. Chociaż jeden z bohaterów nazywa się Edison, książka przesiąknięta jest atmosferą średniowiecznych opowieści o alchemikach i magach. Projekt Nowej Ewy powstaje w umyśle genialnego naukowca Edisona. Mężczyzna wierzy, że może powołać do życia istotę, która będzie dla ludzkości tym, czym my jesteśmy dla Boga.