Sámegiela hástalusat, seailluheapmi ja ovdáneapmi Guovdageainnus - Johan Klemet Hætta Kalstad (Sámi dieđalaš áigečála)
Dáruiduhttin lea leamaš stáda sámepolitihka prinsihpalaš vuođđun 1880-logu rájes, ja dáruiduhttin lei boađusin stáda doaimmain sámegiela ja kultuvrra ektui. Dat politihkka almmolaččat loahpahuvvui nuppi máilmmi soađi áiggi 1940–1945, ja Norgga stuoradiggi almmolaččat mearridii molsut sámepolitihkalaš prinsihpa dáruiduhttimis seailluhit sámegiela ja kultuvrra almmolaččat. Liikká leat olbmot ođđa sámepolitihka áiggi guođđán eatnigielaset ja sámi kultuvrralaš dovdomearkkaid nugo biktasiid, namaid jnv. Dát dáruiduvve go mánát dahje nuorraolbmot geavahišgohte dárogiela ja nugo dážabiktasiid dahje go váhnemat válljeje dárogiela vuosttašgiellan mánáidasaset.