بررسی تاثیر عصاره آویشن (Zataria multiflora) بر کیفیت میکروبی و شیمیایی سوریمی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در زمان نگهداری در یخچال (دمای 1±4 درجه سانتیگراد) - بهنام فرجامی; سید ولی حسینی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
در این پژوهش کیفیت میکروبی سوریمی تولید شده از ماهی کپور معمولی تحت تاثیر غلظت‎های مختلف عصاره آویشن (0، 2 و 4 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‎ها به مدت 15 روز در یخچال نگهداری شد و هر سه روز یکبار آزمون‎های میکروبی شامل سنجش بار باکتریایی کل، باکتری‏های انتروباکتریاسه و سودوموناس و همچنین مجموع بازهای نیتروژنی فرار بر روی نمونه‎ها انجام شد. نتایج نشان داد که میزان بار باکتریایی کل در هیچکدام از تیمارها تا پایان دوره نگهداری از حد مجاز تجاوز نکرد بگونه‎ای که بیشترین مقدار بار باکتریایی کل در نمونه‎های شاهد 11/5 و در نمونه‎های تیمار شده با عصاره 2 درصد آویشن 03/5 log cfu در گرم بود. میزان باکتری‏های انتروباکتریاسه نیز در بین تیمارها تا پایان دوره نگهداری اختلاف معنی‏داری را نشان نداد بجز روز 9 که میزان این باکتری‏ها در نمونه شاهد بطور معنی‎داری بیش از نمونه‏های تیمار شده با عصاره بود. میزان باکتری‏های سودوموناس بین تیمارهای مختلف تا پایان دوره نگهداری بجز روز 1 و 6 اختلاف معنی‏داری نشان نداد که در این دو زمان میزان این باکتری در نمونه‎های شاهد بطور معنی‏داری بیش از تیمار 4 درصد بود اما با نمونه‏های تیمار شده با عصاره 2 درصد آویشن اختلاف معنی‏داری نداشت. مجموع بازهای نیتروژنی فرار در نمونه‎های تیمارشده با عصاره بجز روز اول تا پایان دوره نگهداری نسبت به نمونه شاهد کمتر بود. براساس یافته‎های این پژوهش می‏توان اظهار داشت که عصاره آویشن می‎تواند جهت حفظ سوریمی از فساد باکتریایی در طول دوره نگهداری در یخچال مورد استفاده قرار گیرد.