Гумінові кислоти: вплив на продуктивність, масову частку жиру і білка у молоці та параметри рубцевого травлення у корів - Якубчак О.М.; Тишківська Н.В.; Чуб О.В.; Тишківський М.Я. (Науковий вісник ветеринарної медицини)
У статті представлено результати комплексного дослідження впливу гумінових кислот, доданих до раціону дійних корів, на продуктивність, хімічний склад молока та ключові параметри рубцевого травлення. Встановлено, що 84-добове застосування гумінових кислот у раціоні корів дослідної групи привело до вірогідного зростання надоїв на 4,5 л (р<0,05), що становить 1,2-кратне збільшення порівняно з початком експерименту. Окрім збільшення обсягу надоїв, спостерігалося значне покращення якісних показників молока, зокрема збільшення вмісту жиру в 1,3 раза та білка в 1,1 раза. Дослідження виявило, що гумінові кислоти стимулюють активність інфузорій рубця, що, зокрема, приводить до вірогідного збільшення концентрації коротколанцюгових жирних кислот (р<0,001), представники яких є попередниками молочного жиру (р<0,05) та покращується засвоєння поживних речовин з раціону. Це забезпечує більшу кількість амінокислот, необхідних для синтезу молочного білка, що підтверджується статистично значним збільшенням білковомолочності корів дослідної групи (р<0,05). Важливим аспектом впливу гумінових кислот є їхня здатність стабілізувати величину рН вмісту рубця в межах фізіологічної норми, що, ймовірно, досягається завдяки підвищенню буферної здатності рідини рубця після їх введення. Крім того, гумінові кислоти підвищували редуктазну активність мікрофлори рубця, що відображає посилення процесів ферментації та обміну речовин, а отже, покращення ефективності травлення. Отримані результати свідчать про комплексний позитивний вплив гумінових речовин на молочну продуктивність та рубцеве травлення корів, що робить їх перспективною кормовою добавкою для підвищення продуктивності та покращення якості молока в умовах сучасного молочного тваринництва.