GEBELİK VE GEBELİK SONRASI DÖNEMDE YENİ KORONA VİRÜSÜ HASTALIĞI (COVİD-19) - Ezgi Şahin; Eda Özkan (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Dünya Sağlık örgütü, 2020 Şubat’ta hastalığı Covid-19, etken virüsü " Şiddetli Akut Solunum Sendromu Coronavirus-2"şeklinde tanımladı. Covid-19’un diğer insanlara göre gebelerde daha etkili olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. Gebelikte Covid-19 yönetimi; enfeksiyon kontrol prosedürleri, erken izolasyon, aşırı sıvı yüklenmesini önleme, oksijen tedavisi, ampirik antibiyotik kullanımı, fetal ve uterus kasılma takibi, laboratuvar testlerinin yapılması, ilerleyen solunum yetmezliği için erken mekanik ventilasyon, bireyselleştirilmiş doğum planlaması ve multidisipliner ekip yaklaşımından oluşmaktadır. Sağlık kuruluşlarında yönetilen gebeliklerde ekip yönetimi önerilir. Gebelerde Covid-19 belirtileri ile birlikte gebeliğin obstetrik komplikasyonlarıda izlenmelidir. Amniyotik sıvı, kordon kanı, yenidoğan boğaz kültürü ve anne sütü örneklerinin sonucunda SARS-CoV-2 negatif olduğu için transplasental bulaşmayı gösteren hiçbir kanıt yoktur. Şüpheli veya kesinleşmiş vakalarda doğum eylemi başladığında doğum ünitesinde negatif basınçlı odalarda izole takip edilmelidir. Covid 19’lu gebede vajinal doğum planlanırsa sürekli elektronik fetal monitorizasyon yapılması daha güvenilirdir. Covid-19’lu tüm gebelerde bilgilendirme ve danışmanlık yapılmalıdır.