Još o govoru mjesta Maslinice na otoku Šolti – pogled u jezik dijalektnih tekstova Venere Stojan - Filip Galović (Studia Polensia)
Venera Stojan, spisateljica iz mjesta Maslinice na otoku Šolti, širemu je čitateljstvu poznata po pjesničkim i proznim zapisima koje piše svojim rodnim govorom, to jest zamijećena je ponajprije po memoarskoj prozi Škatule-batule... iz 2010., a u novije vrijeme i po knjizi Lanterna iz 2024. U radu se s jedne strane obrađuje jezik dijalektnih pjesama i proznih tekstova iz knjige Lanterna pisane masliničkim govorom, dok se s druge strane izdvojene osobitosti uspoređuju s podatcima zabilježenima za terenskih istraživanja, odnosno promatraju se konkretna podudaranja i odstupanja. Rezultati će analize pokazati da autorica dobro poznaje strukturu masliničkoga govora, a njegove posebnosti dosljedno pretače u pisanu riječ. Također, u dijalektološkoj se literaturi dugo držalo da je govor Maslinice štokavski govor, no novija su istraživanja pokazala da je govor vremenom čakaviziran pa se može pripojiti čakavskim govorima što svakako dokazuje i jezik dijalektnih tekstova zastupljenih u novoj knjizi ove autorice.