Основні аспекти кримінологічної характеристики (аналізу) злочинності під час воєнного стану - V. V. Tkachenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття є всебічним і ґрунтовним дослідженням основних аспектів кримінологічної характеристики (аналізу) злочинності в умовах воєнного стану. У сучасних умовах воєнного стану, спричиненого військовою агресією російської федерації (рф), збільшується не тільки злочинність, але й з’являються фактори, які безпосередньо впливають на її збільшення, зокрема: безробіття, економічна нестабільність, урбанізація, значні зміни в рівні життя різних соціальних груп та міграція великої кількості людей. Автор аналізує основні аспекти кримінологічної характеристики (аналізу) злочинності за період 2022 року по березень 2025 року. Також проведено анонімне онлайн опитування населення віком від 20 до 50 років, яке відобразило думки громадян щодо причин розвитку злочинності та виокремлення механізмів протидії вчинення окремих кримінальних правопорушень. Крім того, автором звертається увага на детермінанти, які впливають на особу злочинця при вчиненні кримінального правопорушення. У статті також розглянуто та проаналізовано статистичну інформацію щодо осіб злочинців та наголошується на збільшенні вчинених кримінальних правопорушень жінками. Автор акцентував увагу також і на методах запобігання злочинності, а саме на визначенні віктимологічних ознак потенційних жертв кримінального посягання, які за певних життєвих ситуацій можуть стати потерпілими від кримінально протиправних дій. Зокрема, недоліками віктимологічного запобігання злочинності є те, що майже не здійснюється робота щодо виявлення осіб з підвищеним рівнем віктимності та організація щодо них профілактичної роботи. Виходячи з проведеного дослідження, автором сформульовано рекомендації щодо покращення законодавчої бази; використання штучного інтелекту (його алгоритми можуть прогнозувати потенційні кримінальні правопорушення на основі їх аналізу); громадського контролю (підготовка населення щодо запобігання та протидії злочинності); розвитку соціальних програм (економічні ініціативи для внутрішньо-переміщених осіб, підтримка неповнолітніх). Комплексний підхід до реалізації цих заходів щодо протидії та запобігання злочинності в умовах війни зможе значно зменшити вчинення кримінальних правопорушень населенням нашої держави.