Вплив попередників та строків сівби на врожайність і посівні якості насіння пшениці м’якої озимої - Олександр ДЕМИДОВ; Олександр ДЕРГАЧОВ; Андрій СІРОШТАН; Валерій КАВУНЕЦЬ; Олексій ЗАЇМА; Тамара ШЕВЧЕНКО; Анатолій БОРДЮГ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Рівень урожайності змінюється і залежить від попередників, мінерального живлення і значною мірою впливу погодних умов року вирощування. Тому важливим завданням залишається вивчення впливу агротехнічних заходів на зерно пшениці озимої. Метою досліджень було вивчити вплив попередників та строків сівби на рівень урожайності та посівні якості насіння пшениці м’якої озимої. Ми вивчали попередники соя, соняшник, кукурудза, сидеральний пар (гірчиця біла) та гірчиця на насіння і терміни сівби 25 вересня, 5 та 15 жовтня. Досліджено сорти пшениці м’якої озимої: Подолянка, МІП Ювілейна, МІП Фортуна, МІП Роксолана, МІП Феєрія, МІП Відзнака, МІП Ніка, МІП Дарунок, МІП Аеліта, МІП Ауріка, МІП Довіра. Урожайність сортів пшениці озимої в середньому в експерименті становила 6,22 т/га з максимумом після попередника сидеральний пар – 7,29 т/га і мінімумом після соняшнику – 5,35 т/га. Зміщення посівного періоду з 25 вересня до 15 жовтня в основному знижувало врожайність сортів. Тільки після попередників соняшник і гірчиця більш високу врожайність отримали після сівби 5 жовтня. Більша маса 1000 насінин (41,6–42,5 г) і вихід кондиційного насіння (77,8–78,6 %) сортів формувалися після попередників сидеральний пар і гірчиця. Енергія проростання (95,8–96,2 %) і лабораторна схожість (96,7–96,8 %) були вищі в насіння, зібраного після попередників кукурудза і гірчиця на насіння. Сівба 25 вересня сприяла більшій врожайності кондиційного насіння, енергії проростання і лабораторної схожості, 5 жовтня – масі 1000 кондиційних насінин. Підбір сортів, попередників і оптимальних термінів сівби має значний вплив на врожайність і посівні якості насіння, тому в технології вирощування пшениці озимої їм слід приділити особливу увагу.