Контроль бронхіяльної астми залежно від ER22 / 23EK і Tth111I поліморфізмів гена глюкокортикоїдного рецептора та віку дебюту - V. Kachkovska; L. Prystupa (Львівський клінічний вісник)
Вступ. Рання бронхіяльна астма (БА) має генетичні чинники, відмінні від таких у разі пізньої БА, що уможливлює частково пояснити патофізіологічні відмінности між фенотипами БА в дитячому й дорослому віці. Водночас відомо, що генетичні чинники, пов’язані з плейотропними ефектами генів рецепторів до глюкокортикоїдів, β2-адренорецепторів і вітаміну D, лептину, фактора некрозу пухлин (TNF)-α мають важливе значення не лише для ліпшого  розуміння виникнення БА, а й корелюють з тяжкістю її перебігу та мають прогностичне значення для ефективности лікування цієї патології. Зокрема, поліморфізм ER22 / 23EK (rs 6189/6190) та Tth111I (rs10052957) гена глюкокортикоїдного рецептора (GR) асоційований з наявністю БА та є показовим для лікування цієї патології. Отже, ці поліморфні варіянти гена GR викликають зацікавлення, оскільки жодні дослідження поліморфних варіянтів ER22 / 23EK і Tth111I досі не проводили.