Ebrucu Mustafa Düzgünman’ın Besteleri - Agah Terzi (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Geleneksel ebru sanatının yakın geçmişteki en önemli temsilcilerinden Mustafa Düzgünman’ın ebrucu kimliğinin yanı sıra müzisyenlik, ciltçilik, fotoğrafçılık, tesbihçilik, şairlik ve türbedarlık yönleri ile de çevresinde temayüz ettiği, bu alanlarda önemli çalışmalar yaptığı ve eserler bıraktığı bilinmektedir. Bu çalışmada, yakın tarihimizin dini musiki geleneği ve repertuarı açısından önemli olduğunu düşündüğümüz, Mustafa Düzgünman’ın bestelediği eserleri araştırıldı. Yapılan araştırma sonucunda, 25 eser bilgisine ulaşılmış, ancak bunlardan 10 tanesine ait nota tespit edilmiştir. Bu bestelerin, dini müzik formlarında, Türk müziği makam ve usullerinde bestelendiği, ayrıca büyük usuller ve az kullanılan makamlarda da eserler bestelediği görülmüştür.