Düzce İli Belediye Atıklarının Yenilikçi Bir Yaklaşım ile Yönetilmesinin Sera Gazı Salım Azaltılmasına Etkisi - Gül Eroğlu Bulut; Özgür Doğan (Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi)
Günümüzde artan enerji talebi nedeni ile ülkeler enerji taleplerini karşılamak için farklı enerji kaynaklarından yararlanmaktadırlar. Farklı enerji kaynaklarından biri de Biyobozunur atıklardan elde edilen enerjidir. Biyobozunur atıklar ev ve işyerlerinden toplanarak çöp alanlarına taşınan atıkların %50-60 oluşturmaktadır. Bu çalışmada 2025-2035 yılları arasında Düzce ili nufüs projeksiyon değerleri belirlenmiş, kişi başı atık üretim miktarı tespit edilmiş ve gelecekte üretilecek atık miktarı hesaplanmıştır. En son olarak da biyobozunur yapıdaki atıklardan elde edilen elektrik üretimi analizi yapılmıştır. Düzce ilindeki evsel atıkların bir biyogaz tesisinde değerlendirilmesi ile 2025 yılında biyobozunur atıklar kullanılarak 3.4MWh’lık elektrik üretimi gerçekleştirilecek 2035 yılında bu yaklaşık olarak 1,5 kat artarak 5.3 MW ulaşacaktır. 2035 yılında Düzce ilinde oluşması beklenen 170685 ton/yıl biyobozunur atıktan elde edilecek biyogazın elektrik enerji üretiminde kullanılması durumunda 20.07 Mton CO2 eşdeğer sera gazı salımında azalma sağlanabileceği tespit edilmiştir.