Les relacions entre el prescriptor i l’operador. La formació professional del professorat a França Relations between the training prescriber and the provider. Professional training for teachers in France Las relaciones entre el prescriptor y el operador. La formación profesional del profesorado en Francia - Jacques Ginestié (Temps d'Educació)
L’article fa un detallat recorregut per la formació inicial i permanent del professorat de primer i segon grau de França, és a dir, de la formació de mestres d’escola, d’escoles rurals i de centres d’educació secundària. Detalla el sistema d’orientació i d’organització de la formació permanent, el paper central que tenen els IUFM i dels altres operadors proveïdors de formació. Descriu el procés de detecció de necessitats, de planificació i avaluació de la formació que segueixen, tot fent especial menció a la centralitat de l’oferta formativa, elaborada en base a les prescripcions nacionals i regionals, així com dels resultats de les avaluacions que realitzen els inspectors del sistema educatiu i del professorat. S’explicita la tensió existent entre prescriptors i operadors de la formació i el repte que suposa la integració dels IUFM dins les universitats, és a dir, la transformació del model de formació del professorat a França. També s’analitza la relació entre recerca, desenvolupament professional i formació, tot incidint en la sinergia que s’aconsegueix en els instituts de formació, els quals aglutinen les tres funcions ______________________________________________ L’article effectue un parcours détaillé de la formation initiale et permanente du professorat des premier et second degrés de France, c’est-à-dire de la formation des professeur(e)s des écoles, des écoles rurales et des centres d’éducation secondaire. Il détaille le système d’orientation et d’organisation de la formation permanente, le rôle central qu’ont les Instituts universitaires de formation des maîtres (IUFM) ainsi que les autres opérateurs prestataires de formation. Il décrit les processus de détection des nécessités, de planification et d’évaluation de la formation qui suivent, tout en faisant une mention spéciale quant à la centralité de l ’offre de formation, élaborée sur la base des prescriptions nationales et régionales, ainsi que des résultats des évaluations réalisées par les inspecteurs et inspectrices du système éducatif et les professeurs. Enfin, il explicite la tension qui existe entre les prescripteurs et les opérateurs de la formation et le défi que suppose l’intégration des IUFM au sein des universités, c’est-à-dire la transformation du modèle de formation du professorat en France. L’article analyse aussi la relation entre recherche, développement professionnel et formation, tout en ayant une incidence sur la synergie que l’on obtient dans les instituts de formation qui regroupent les trois fonctions. The article contains a detailed discussion of initial and continuing teacher training at primary and secondary level in France, i.e. training for primary, rural and secondary schools. It describes the approach to and organisation of continuing training, and the key role played by IUFMs (university teacher training institutes) and other training service providers. It outlines the process of identifying needs and then planning and assessing the training provided, paying particular attention to the centralised nature of the range of training, based on national and regional prescriptions, as well as the results of the assessments conducted by inspectors of the educational system and of teachers. The tension which exists between training prescribers and providers is pointed out, as is the challenge posed by the inclusion of the IUFMs within universities, i.e. the change in the teacher training model in France. Also considered is the relationship between research, professional development and training, discussing the synergy achieved in the training institutes, which combine all three functions. El artículo hace un detallado recorrido por la formación inicial y permanente del profesorado de primer y segundo grado de Francia, es decir, de la formación de maestros de escuela, de escuelas rurales y de centros de educación secundaria. Detalla el sistema de orientación y de organización de la formación permanente, el papel central que tienen los IUFM y de los demás operadores proveedores de formación. Describe el proceso de detección de necesidades, de planificación y evaluación de la formación que siguen, haciendo especial mención a la centralidad de la oferta formativa, elaborada en base a las prescripciones nacionales y regionales, así como los resultados de las evaluaciones que realizan los inspectores del sistema educativo y del profesorado. Se explicita la tensión existente entre prescriptores y operadores de la formación y el reto que supone la integración de los IUFM dentro de las universidades, es decir, la transformación del modelo de formación del profesorado en Francia. También se analiza la relación entre investigación, desarrollo profesional y formación, incidiendo en la sinergia que se consigue en los institutos de formación, que aglutinan las tres funciones.