ROZWAŻANIA O USTALANIU SĄDU WŁAŚCIWEGO DO WSTRZYMANIA WYKONANIA WYROKU W ZWIąZKU ZE ZŁOŻENIEM WNIOSKU O UDZIELENIE ZEZWOLENIA NA ODBYWANIE KARY POZBAWIENIA WOLNOŚCI W SYSTEMIE DOZORU ELEKTRONICZNEGO - Szymon Tarapata (Zeszyty Prawnicze)
W artykule rozważono kwestię ustalania sądu właściwego do wstrzymania wykonania wyroku w związku ze złożeniem wniosku o udzielenie zezwolenia na odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Ostatecznie stwierdzono, że właściwy do wykonania takiej czynności jest sąd penitencjarny, nie zaś sąd pierwszej instancji.