Sometoimittajan työnkuva ja normalisoituvat käytännöt Instagram-journalismissa - Jenni Mäenpää; Saara-Maija Kallio (Media & Viestintä)
Mediaorganisaatiot ovat viimeisen vuosikymmenen aikana levittäytyneet sosiaalisen median alustoille ja alkaneet tuottaa sinne yhä enemmän journalistisia sisältöjä. Taustalla on digitaalisena aikakautena kasvaneiden nuorten tapa kuluttaa sisältöjä sosiaalisessa mediassa mobiililaitteillaan. Tavoittaakseen nuoret käyttäjät uutismedian on täytynyt mukauttaa työkäytäntöjään ja muokata kerrontatapojaan alustoille sopivaksi. Tätä tehtävää varten on syntynyt uusi sometoimittajien ja -tuottajien ammattiryhmä. Artikkeli tarkastelee näiden ammattilaisten työtä Instagramin kontekstissa. Selvitimme normalisointiteorian (NPT) avulla, miten ammattilaiset itse määrittelevät sosiaalisessa mediassa tekemäänsä journalistista työtä ja missä määrin sometyö on jo omaksuttu osaksi toimitustyörutiineja. Johtopäätöksenä esitämme, että journalistinen sosiaalisen median ja erityisesti Instagramin sisällöntuotanto normalisoi ainakin seuraavia asioita: 1) yhteisötyö, 2) algoritmien logiikkaan mukautuminen, 3) tarkka kohderyhmäajattelu, 4) rautalankamallinen lyhyt uutiskerronta, 5) visuaalinen kerronta ja 6) ammatillisten ja henkilökohtaisten roolien aiempaa tiiviimpi limittyminen toisiinsa. Johtopäätöksissä pohdimme lisäksi, mistä aikaisemmista käytännöistä otetaan mallia, kun omaksutaan uusia käytäntöjä sosiaaliseen mediaan.