Elastik Sınırlar İçerisinde Oluşan Gerilmelerin Fotoelastisite Yöntemiyle Belirlenmesi - Bekir ÇEVİK (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, çelik çekme levhasında elastik sınırlar içerisinde oluşturulan eksenel çekme gerilmelerinin klasik gerilme formülleri ve fotoelastisite yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneylerde Fe37 kalite çelik levhalar kullanılmıştır. Levha üzerine fotoelastik kaplama uygulanmıştır. Kaplama malzemesi kalibre edilerek gerinimoptik katsayısı ve fringe (kuvvet çizgi sayısı) sayıları belirlenmiştir. Daha sonra levha 30, 45, 60, 75 kN eksenel çekme kuvvetlerine maruzken, levhada oluşan gerilmeler fotoelastisite analiz yöntemi ile belirlenmiştir. Fotoelastisite ile ölçülen eksenel gerilmeler ile teorik gerilme sonuçlarının ortalama % 3 sapma ile yakın değerler verdiği belirlenmiştir