Bireysel Ses Eğitimi Dersi I.Sınıf Öğrencilerinin Akustik Rinometri ve Ses Analizi Verilerinin Değerlendirilmesi - Aycan Özçimen; Gülşen Yaldız (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada burun yapısal bozukluğu bulunan bireylerde akustik rinometri ve ses analizi verilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’ında eğitim gören 40 birinci sınıf öğrencisi dâhil edildi ve Selçuklu Tıp Fakültesi K.B.B. Anabilim Dalı’nda doktor muayenesi sonucunda 12 öğrenciye septum deviasyonu, 6 öğrenciye konka hipertrofisi ve 7 öğrenciye de septum deviasyonu ve konka hipertrofisi tanısıkonuldu. Ayrıca burunda yapısal bozukluk saptanmayan 15 öğrenci tespit edildi. Tüm öğrencilerden veriler elde etmek için kişisel bilgi formu, nazal obstrüksiyon değerlendirme skalası NOSE doldurmalarıistendi. İlgili uzmanlar tarafından öğrencilerin nazal kavite kesit alanıve hacminin ölçülmesi için akustik rinometri ile fonatuar yetenek ölçümleri ve akustik ses analizi uygulandı. Verilerin analizinde tanıtıcıistatistik yöntemleri ortalama, standart sapma ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonuçlarına göre; burun yapısal bozukluğu bulunan öğrencilerin akustik rinometri değerlerinin düşük olmasıve NOSE puanlarının yüksek olmasınedeniyle; nazal solunumun ve fonatuar yetenek ölçümlerinin olumsuz etkilendiği sonucuna varıldı. Sesin akustik özelliklerinden olan temel frekans F0 ve formant frekanslarıF1, F2, F3, F4, F5 değerlerinde farklılık tespit edilmedi. Tüm öğrencilerin şarkıcıformantını F3 oluşturabildikleri gözlendi.