Wiż w prawie litewskim XVI w. - Andrzej B. Zakrzewski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. W prawie litewskim występowała grupa urzędników pełniących pomocnicze funkcje sądowe. Byli to: sok, torpostaj, jabiednik, dziecki oraz wiż. Urzędnicy ci zanikli w XVI w. Wiązało się to z postępującymi wpływami prawa koronnego na prawo Wielkiego Księstwa Litewskiego1. Spróbujmy prześledzić losy wiża — najczęściej spotykanego przedstawiciela tej grupy. Jego podstawowym zadaniem było — jak wynika ze źródeł — dostarczenie sądowi wiarygodnych dowodów. Sąd wysyłał wiża w celu zbadania istotnych dla rozpatrywanej sprawy okoliczności (szkód majątkowych, ran itp.). Wiż, po powrocie, zdawał sprawę ze swoich czynności. Relacja taka służyła jako dowód w postępowaniu.