Kampen mot Kodak<subtitle>Entreprenørskap og merkevarebygging hos Preus Foto AS på 1960- og 70-tallet</subtitle> - Anja Hysvær Langgåt (Norsk Museumstidsskrift)
I løpet av 1960-tallet bygde Preus Foto AS seg opp som et av landets største og mest moderne fargelaboratorier, i samarbeid med Kodaks norske distributør J.L. Nerlien. Preus Foto ble en del av det multinasjonale selskapets nettverk og fikk støtte fra Kodaks sterke varemerke, samt deres internasjonalt ledende ekspertise på laboratoriedrift. Men i 1969 endret dette forholdet seg, da Kodak selv ville overta distribusjon og laboratoriedrift i Norge. Med det startet entreprenøren Leif Preus’ kamp mot Kodak, der Preus tok i bruk moderne merkevarebygging og egen transnasjonal nettverksbygging for å vokse ut av krisen som oppsto. I tidligere forskning på entreprenørskap har man viet lite oppmerksomhet til merkevarebygging. Artikkelen argumenterer for at det var en tett sammenkobling mellom entreprenørskap og merkevarebygging hos Preus Foto på 1970-tallet og hvordan merkevarebygging ble brukt som et redskap for å etablere nye markeder. Preus bygget opp et bedriftsvaremerke basert på egen person, en merkevare som stod for kvalitet. Dette gjorde han ved blant annet å satse på segmentet for fagfotografi ved å bygge opp en internasjonalt kjent fotografisk samling, som dannet grunnlaget for det som i dag er det nasjonale museum for fotografi – Preus museum – og ved å skape seg et internasjonalt nettverk via samarbeidsgruppen Colour Art Photo. Gjennom det internasjonale nettverket fikk Preus tilgang til teknisk kunnskap, innovasjoner og ideer, som igjen styrket han i kampen om markedsandelene mot det multinasjonale selskapet Kodak.