ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - Володимир Солодкий (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена питанню конкурентоспроможності українських технологічних компаній. Описано останні дослідження, які підтверджують актуальність теми. Проаналізовано конкурентоспроможність економіки України на основі Глобального інноваційного індексу в динаміці та чинники, що впливають на його значення. Окремо розглянуто спеціалізовані індекси для українських технологічних компаній – Світовий рейтинг екосистем стартапів та Рейтинг компаній – аутсорсерів. Визначено структуру та динаміку експорту комп’ютерних послуг та їх роль в забезпеченні валютних надходжень. Підкреслено сприятливу поточну географічну структуру експорту та оцінені інші ринки. Виявлено фактори зростання технологічних компаній та запропоновано заходи для збільшення потенціалу сектору. Виділено основні напрямки збільшення експорту комп’ютерних послуг. Визначено роль ІТ компаній в післявоєнному відновленні економіки. Запропоновано перспективні напрямки подальших досліджень конкурентоспроможності вітчизняного технологічного сектору.