Гранулометричний склад ґрунтів свіжої діброви Гусятинського лісництва - М. І. Ярош; Д. І. Ярош (Науковий вісник НЛТУ України)
Досліджено ґрунти у середньовікових культурах дуба звичайного, які ростуть на території Гусятинського лісництва Чортківського надлісництва. Виявлено, що переважаючими типами ґрунтів є сірі лісові ґрунти, які утворилися на лесах та лесоподібних суглинках, на лесах і лесоподібних суглинках, що підстеляються елювієм вапняку, на елювії вапняку та на балковому делювії. Характерним для них є високий вміст карбонатів кальцію (понад 12 %). Встановлено, що гранулометричний склад ґрунту зумовлює окисно-відновні умови, величину ємності вбирання, перерозподіл у ґрунті зольних елементів, нагромадження гумусу тощо. Характерним для регіону є важкосуглинистий механічний склад ґрунтів. Згідно зі здійсненими дослідженнями, виявлено такі закономірності. У сірих лісових ґрунтах на лесовидних суглинках спостережено відносно високий вміст грубого пилу (до 61.9 %). Мул у межах 14–25 %, що вказує на добру глинистість. Фізичний пісок варіює від 47 до 68 %, тобто ґрунти помітно різняться за механічним складом (від важкого до середнього суглинку). У сірих лісових важко суглинистих ґрунтах досить високий вміст фізичної глини (42–50 %), особливо в горизонті I, де мул досягає 31,82 %. У темно-сірих лісових глеюватих (на лесах) ґрунтах спостережено найбільші коливання у вмісті мулу – від 17 до 27 %, до того ж у нижчих горизонтах (Pк) – максимальні значення. У темно-сірих лісових ґрунтах на лесах, що підстеляються елювієм вапняку, фізична глина змінюється від 28,98 (у Pк) до 51,47 % (у Elh). У темно-сірих ґрунтах на елювії вапняку вміст грубого пилу високий і становить до 43,26 %. У темно-сірому глеюватому намитому ґрунті (на балковому делювії) найбільші коливання піщаної фракції спостережено в Elh – 45,51 %. У шарі Pgl відзначено різкий стрибок грубого пилу (62,06 %), що нетипово. Можливо, це результат делювіальних процесів (перемивання). Такі ґрунти мають низьку водопроникність, що разом зі зливовим характером опадів спричиняє значний поверхневий стік та інтенсивний прояв процесів водної ерозії. Достатній вміст пилу в ґрунті залежить від його типу та призначення, але загалом помірний вміст пилу є бажаним для підтримки родючості та водоутримної здатності ґрунту, тоді як надмірний вміст може призводити до негативних наслідків.