Kaštel u Svetvinčentu - Boris Vučić (Vjesnik Istarskog Arhiva)
U ovom radu autor prati povijesni razvoj kaštela od pretpostavljene prve gradnje u doba pulske obitelji Sergijevaca (Castropola), pa do posljednjeg preuređenja 1933. g. Pouzdano je da obitelj Morosini 1485. g. daje sagraditi utvrdu ili promijeniti postojeću. Tada nastaje grandiozno renesansno zdanje s višestrukom funkcijom: obrambenom, za čuvanje proizvoda s velikog feuda, kao stan za kapetana i osobito kao simbol moći i digniteta feudalca. Autor rekonstruira izgled kaštela iz tog vremena na osnovi postojećeg izgleda i literature. Kada Grimaniji postaju vlasnici feuda (u 2. pol. 16. st.), oni zatječu već potpuno formiran kaštel. Godine 1586. dolazi do požara, a nekoliko godina kasnije kaštel je obnovljen. Opisuju se i ti zahvati te analizira još nekoliko kasnijih manjih izmjena. U sklopu akcije austrijske vlade na obnovi i zaštiti spomenika kulture u Istri, 1907. g. započeta je djelomična obnova i konzervacija kaštela pod vodstvom Antona Gnirsa. Godine 1933. izvršeno je temeljito preuređenje unutrašnjosti glavnih zgrada kaštela za urede općine i još nekih ustanova. Krajem II. svj. rata kaštel je zapaljen te prepušten stalnom propadanju, a u ruševnom stanju nalazi se i danas.