Farklı Azot Kaynakları ile Yapılan Yaprak Gübrelemesinin Marul (Lactuca sativa L.)’da Verim, Nitrat Birikimi ve Maliyet Üzerine Etkisi - Haluk Çağlar Kaymak; Adem Aksoy (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu araştırma, farklı azot kaynakları ile yapılan ilave yaprak gübrelemesinin marul (Lactuca sativa L.)’da verim ve nitrat birikimi üzerine etkisini belirlemek amacı ile tarla koşullarında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak bir adet yaz sıcaklarına dayanıklı kıvırcık marul (cv. ‘Bohemia F1’) çeşidi, yaprak uygulaması olarak da üre (CO(NH2)2), potasyum nitrat (KNO3) ve kalsiyum nitrat (Ca(NO3)2)’ın %0,4, %0,6 ve %0,8’lik dozları kullanılarak yaprak gübrelemesi yapılmıştır. Yaprakta toplam azot değerleri %2,20 (KNO3 %0.4) ile %3,00 (Üre %0,8) arasında değişmiştir. En yüksek nitrat birikimi 2610 mg kg-1 ile Ca(NO3)2’ın %0,8’lik uygulamasında belirlenirken, en düşük nitrat birikimi ise 2070 mg kg-1 ile sadece taban gübrelemesi (NH4NO3) yapılan parselde tespit edilmiştir. Farklı azot kaynakları ile yapılan ilave yaprak gübrelemesi sonucunda marulda en yüksek verim değerleri sırasıyla 4926 kg da-1 (Üre %0,6), 4787 kg da-1 (Üre %0,8) ve 4719 kg da-1 (Ca(NO3)2 %0,6) olarak tespit edilmiştir. Ancak, diğer girdilerin eşit olduğu araştırmada; gübre masraflarını dikkate alındığında karlılık analizinde ilk üç sıra diğer gübrelere göre düşük maliyetinden dolayı, ürenin farklı dozları ile yapılan ilave yaprak gübrelemesinde tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; karlılık oranları da göz önüne alındığında üre (%0,6) ile yapılan uygulamaların hem yüksek verim hem de yüksek kar elde etmek için daha uygun ve önerilebilir ilave yaprak gübrelemesi olduğu açık bir şekilde söylenebilir.