Samorząd terytorialny beneficjentem programów SAPARD - Zenon Ślusarczyk (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Artykuł ma na celu udowodnienie tezy, że program SAPARD, który miał za zadanie przygotować polską administrację, rolników, przedsiębiorstwa i jednostki samorządu terytorialnego do sprawnego wykorzystania środków dostępnych dla Polski po przystąpieniu do UE w tym zakresie bardzo dobrze zrealizował wyznaczone cele. Realny sprawdzian tego, jak Polska wykorzystała program SAPARD następował w kolejnych latach poprzez rozdysponowanie środków przyznanych Polsce w budżecie UE na lata 2007–2013.