Zihin Yetersizliği Olan Bireylere Tarım Becerilerinin Öğretiminde Video Modelle Öğretim Yönteminin Etkililiği - Funda Ulugöl; Emine Eratay (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Bu araştırma ile hafif düzeydezihin yetersizliği (ZY) olan bireylerin tarım becerilerinden fide yetiştirmebecerisini öğrenmelerinde video modelle öğretim yönteminin (VMÖY)etkililiği, öğrenilen becerinin kalıcılığı ve genellemesi incelenmiştir.Aynı zamanda katılımcıların öğretim süresince video aracılığıyla sunulanhedeflenmeyen bilgileri ne derecede kazandıkları ve özel eğitimöğretmenlerinin ve katılımcıların ailelerinin VMÖY kullanılarak sunulanöğretim sürecine ve hedeflenen becerilere ilişkin görüşlerideğerlendirilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerindendenekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır.Araştırmaya 18-22 yaş arasında ZY tanısı almış iki kız bir erkek bireykatılmıştır. Araştırma bulguları; ZY olan bireylere fide yetiştirmebecerisinin öğretiminde VMÖY’nin etkili olduğunu, katılımcıların videoaracılığıyla sunulan hedeflenmeyen bilgi kazanım düzeyinde artış olduğunu vearaştırmanın sosyal olarak geçerli olduğunu göstermektedir.