Wpływ Operacji Technologicznych na Zachowanie się Dużych Cienkościennych Konstrukcji Skrzynkowych - Z. Górecki; R. Piskorski (Engineering Transactions)
W pracy przedstawiono wpływ operacji technologicznych prostowania bezudarowego oraz operacji przecinania i wymiany elementów na zachowanie się konstrukcji skrzynkowych. wielkość naprężeń i odkształceń. Teorię zilustrowano obliczeniami rzeczywistej konstrukcji statku.