Obraz chrześcijańskiego ojca w "Vita Constantini" Euzebiusza z Cezarei - Dariusz Piasecki (Vox Patrum)
Artykuł na podstawie twórczości Euzebiusza z Cezarei "De vita Constantini" przedstawia cesarza Konstantyna jako ojca. Pokazuje troskę cesarza o wychowanie swoich dzieci, przekaz wiary chrześcijańskiej, zapewnienie edukacji i przygotowanie do przejęcia władzy po śmierci ojca.