Sõnavaratesti väljatöötamine arengulise keelepuude tuvastamiseks kakskeelsetel lastel - Adele Vaks; Marika Padrik; Virve Vihman (Eesti Rakenduslingvistika Ühingu Aastaraamat)
Arengulist keelepuuet esineb võrdselt üks- ja kakskeelsete laste seas. Kakskeelsetel on aga suurem valediagnoosi risk, kuna kakskeelsete laste veatüübid mittedominantses keeles sarnanevad ükskeelsete keelepuudega laste veatüüpidele. See risk on aktuaalne paljude vene kodukeelega suktsessiivsete kakskeelsete laste jaoks, kes käivad eestikeelses lasteaias. Et toetada keelepuude diagnoosimist, on vaja kakskeelsel valimil normitud teste. Artiklis kirjeldame taolise eestikeelse sõnavaratesti koostamist 4–7-aastastele lastele. Test on välja töötatud rahvusvahelise LITMUS võrgustiku sõnavaratesti põhimõtete ja protokolli alusel. Materjali väljavalimiseks viisime läbi kolm eeluuringut täiskasvanud kõnelejatega ning kaks prooviuuringut lastega. Anname ülevaate ka 2024. aastal läbiviidud normimisuuringu I etapi tulemustest. Tulemuste põhjal võib järeldada, et test on jõukohane nii üks- kui kakskeelsetele lastele, eristab mõlemas rühmas keelepuudega lapsi eakohase arenguga lastest ning sobib koos teiste LITMUS testikomplekti testidega kasutamiseks keelepuude diagnoosimisel ja laste keeleliste oskuste kirjeldamisel.