База даних як об’єкт правової охорони - V. A. Lopatniuk (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена правовому аналізу бази даних як об’єкту правової охорони. У статті проаналізовано особливості правового режиму баз даних за законодавством України, визначено ознаки баз даних як об’єкту авторського права. Доведено, що бази даних є важливим об’єктом авторського права, може використовуватися для відновлення України у післявоєнний час. Встановлено, що база даних може бути об’єктом авторського права, або може охороняється за правом sui generis. Обґрунтовано, що об’єктом авторсько-правової охорони є лише ті бази даних, які внаслідок підбору або розташування їхнього інформаційного наповнення є результатом творчої праці автора, і такі бази даних охороняються авторським правом, при цьому жодні інші критерії не застосовуються для визначення їхнього права на охорону. Доведено, що якщо база даних є неоригінальною, тобто вона за добором та/або упорядкуванням їх складових частин не є результатом творчої діяльності, вона охороняється за правом sui generis, а не відповідно до положень про авторське право. Обґрунтовано, що саме наявність творчості, креативності перетворює базу даних з простого матеріального об’єкту, який охороняється правом sui generis, в об’єкт авторського права. Встановлено, що суб’єктом авторського права на бази даних є фізична особа або кілька фізичних осіб, які створили цю базу, або юридична особа, яка набула права на базу даних як роботодавець або замовник. Виключні авторські права на базу даних, створену спільно групою фізичних осіб (співавторами), належать їм спільно. Доведено, що база даних часто поєднана з комп’ютерною програмою, яка забезпечує її функціонування та пошукові можливості всередині бази даних. Обґрунтовано, що електронна форма бази даних є переважаючою станом на сьогодні, оскільки більшість інформації в умовах сьогодення зберігається в електронному форматі. Обґрунтовано, що база даних як об’єкт правової охорони претендує на прийняття окремого спеціального закону, який би комплексно міг визначити її правовий режим як об’єкту правової охорони. Доведено, що для роботи з базою даних потрібна пошукова система, в межах якої може здійснюватися пошук необхідно інформації в базі даних. Встановлено, що база даних зазвичай виступає цифровим контентом, оскільки записи у базі даних зберігаються переважно на комп’ютерах, серверах тощо, зазвичай з доступом до мережі Інтернет. Доведено, що охорона баз даних відповідно до права особливого роду (sui generis) не перешкоджає здійсненню прав, які існують щодо вмісту такої бази даних, при створенні бази даних слід дотримуватися прав авторів (суб’єктів майнових авторських прав) на складові частини цієї бази даних. Встановлено ознаки бази даних як об’єкту правової охорони: сукупність творів, певних даних або будь-якої іншої незалежної інформації; ці твори, дані тощо розташовані у довільній формі; підбір і розташування складових частин бази даних та її упорядкування є результатом творчої, креативної праці її автора (авторів); база даних має спеціальну пошукову систему, зазвичай на основі електронних засобів (комп’ютера), завдяки якій здійснюється пошук її складових частин; база даних існує переважно у цифровій формі.