РИЗИК-АПЕТИТ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Дмитро Дячков; Олена Вараксіна; Олександр Книш (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто актуальні аспекти ризик-менеджменту, зокрема інтеграцію ризик-апетиту в систему стратегічного планування підприємств. Визначено базові характеристики ефективного ризик-апетиту, які сприяють своєчасній ідентифікації ризиків, оцінюванню їх впливу та розробці стратегій мінімізації. Акцентовано увагу на недостатньо досліджених питаннях, зокрема відсутності універсальних методів кількісної оцінки ризик-апетиту, адаптованих до галузевих особливостей і масштабів бізнесу, а також браку моделей, що враховують динамічні зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства. Підкреслено необхідність розробки комплексного підходу до управління ризиками, який забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень і підвищення конкурентоспроможності підприємств.