Особливості репрезентації емоційності в казці Л. Керрола «Аліса в Країні чудес» - Maryna Shemuda (Психолінгвістика)
У статті розглядаються характерні особливості репрезентації емоційності на прикладі казки Л. Керрола «Аліса в Країні чудес». Автором проаналізовано мовлення персонажів, яке побудоване на грі слів, вживанні метафор, порівнянь, паралельних конструкцій, каламбурів тощо, що викликає емоційну реакцію читача, привертаючи увагу. Також мова йде про графічні засоби виразності в казці Л. Керрола «Аліса в Країні чудес», що несуть прагматичне навантаження, а отже, є одним із способів здійснення впливу на адресата писемного мовлення. Автор наголошує, що емоційність у казці Л. Керрола являє собою сукупність і взаємодію емоційних ситуацій, емоційних станів і переживань героїв та персонажів-фігурантів, виражених автором за допомогою лексичних і стилістичних засобів. Виявлено, що завдяки успішній реалізації емоцій Л. Керролом у казці «Аліса в країні чудес» читач включається в емоційний змістовний простір тексту, намагається співпереживати й оцінювати ситуацію.