Pax Ottomanica: Millet Sisteminin Felsefi Arkaplanı - Mehmet Fatih Arslan (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Bu çalışmanın temel amacı Osmanlı millet sisteminin muhtemel felsefi kaynaklarınaişaret etmektir. Bu amaçla ilk olarak millet sisteminin önemli birbileşeni olan ortak kimlik kavramını gözden geçirerek “Pax Ottomanica”ifadesi ile ne kastedildiğini açıklayacağım. Daha sonra kimlik kavramınınçeşitli kullanımları üzerinde durarak bu çalışmanın kapsamı içerisinde yeralan temel kavramların değişik kullanım biçimlerine değineceğim. Son olarakOsmanlı millet sisteminin İslam felsefesi bağlamındaki muhtemel nazarikaynaklarını ve bunun uygulamadaki bazı tezahürlerini inceleyeceğim.Fârâbî ve İbn Bâcce’nin siyaset felsefesine ilişkin teorilerinin bazı yönleriOsmanlı millet sisteminin âmelî boyutu ile büyük paralellik arz ettiğinden,söz konusu teorilerin millet sistemi için teorik bir arka plan oluşturduğusöylenebilir. Ö􀇆 zellikle de millet sisteminin dini kimlikleri korumak amacıylaonları birbirinden belirli ölçüde ayrıştırmayı esas aldığı göz önündebulundurulduğunda, Fârâbî ve İbn Bâcce’nin benzer bir yaklaşımı esas alanerdemli toplum eksenli siyaset felsefesinin bu sistemin teorik arka planınıp.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}inşa etmek için kullanıldığı söylenebilir.