Aile Varlık Düzeyi Ölçeği II’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Ayda Karaca; Erdem Karabulut; Emine Çağlar; Neslişah Yaren Kırcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin sosyoekonomik düzey (SED)'ini belirlemek için geliştirilen “Aile Varlık Düzeyi Ölçeği II’nin (AVDÖ II)” Türk üniversite öğrencilerinde geçerliğini ve güvenirliğini sınamaktır. Ölçek, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1997 yılında yürüttüğü “Okul Çağı Çocuklarında Sağlık Davranışı (Health Behaviour in School-aged Children-HBSC)” başlıklı projede geliştirilmiş, 2001-2002 yıllarında aynı projede revize edilmiştir. Bu çalışmada da revize edilen form kullanılmıştır. Araştırma grubu 19-24 yaş arası 97 kadın (X ̅yaş =20,08, Ss =0,94 yıl) ve 143 erkek (X ̅yaş =20,29, Ss =1,23 yıl) toplam 240 (X ̅yaş =20,20, Ss =1,13 yıl) öğrenciden oluşmaktadır. Ölçekte; ailenin sahip olduğu araba sayısı, çocuğa ait oda olup olmadığı, son bir yılda aile ile kaç kez tatil amaçlı seyahat yapıldığı ve ailenin sahip olduğu bilgisayar sayısını soran dört madde bulunmaktadır. Yapı geçerliği için yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda varyansın %45,40’nı açıklayan tek faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Elde edilen faktör yükleri 0,55 ile 0,73 arasında değişmektedir. Ayrıca, Rasch analizi sonuçları AVDÖ II’nin yapı geçerliğini desteklenmiştir. Eş zaman geçerliği için yapılan analiz sonucunda AVDÖ II'nin puanları ile SED ölçeği puanları arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (r =0,73, pAVE). Ölçeğin iç tutarlığını belirlemek için hesaplanan Cronbach alfa katsayısının 0,59, CR katsayısının ise 0,77 olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, AVDÖ II’nin SED’i değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.