KOP Bölgesi’nin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri - Mehmet Zahid Malaslı; Çetin Palta; Zeliha Üstün Argon (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışma, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi’nin 2009-2018 yılları arasındaki tarım alet ve makina varlığı ile tarımsal mekanizasyon özelliklerindeki değişimin saptanması amacıyla ele alınmıştır. Çalışmanın materyalini KOP Bölgesi’ndeki illerin 2009-2018 yılları arasındaki tarım alet ve makinaları istatistiksel verileri oluşturmuştur. 2009-2018 yıllarına ait traktör sayısı, traktör güç dağılımı ve tarım alanı değerlerinden yararlanılarak tarımsal mekanizasyon özellikleri ile bu özellikler arası ilişkiler belirlenmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Karşılaştırmalarda; ortalama traktör gücü (kW), birim alana düşen traktör gücü (kW/ha), 1000 hektar tarım alanına düşen traktör sayısı (adet/1000 ha) ve bir traktöre düşen tarım alanı (ha/traktör) kriterleri esas alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, KOP Bölgesi’nin 2009 ve 2018 yılları verileri sırasıyla, ortalama traktör gücü 38,21 kW ve 38,91 kW, birim alana düşen traktör gücü 1,21 kW/ha ve 1,56 kW/ha, 1000 hektar alana düşen traktör sayısı 31,75 adet/1000 ha ve 40,09 adet/1000 ha ve bir traktöre düşen tarım alanı 31,50 ha/traktör ve 24,94 ha/traktör olarak belirlenmiştir.