Mephisto hamarosan ötvenéves - Edit Sápi; Csenge Halász (In Medias Res)
Jelen tanulmányban a művészeti élet és az alkotás szabadságával összefüggő kérdéseket vizsgáljuk, különös figyelmet fordítva a szerzői és személyiségi jogokkal történő ütközésükre és sajátos kapcsolatrendszerükre. Elsőként fogalmi, jelentéstartalmi szinten vizsgáljuk a művészet szabadságát mint a véleménynyilvánításból eredő jogot, amely szorosan kapcsolódik a kreativitáshoz, alkotáshoz és kultúrához. Ezen kifejezések jogtudományi vizsgálata és meghatározása nem egyszerű feladat, ugyanakkor az egyértelmű, hogy a művészeti és alkotói szabadság és művészeti (ön)kifejezés szabadsága hivatott a jogi védelemre. Ez a jogi védelem ugyanakkor nem korlátlan, így a tanulmányunkban a művészeti élet szabadsága által létrehozott alkotásoknak a szerzői és személyiségi jogi korlátait vizsgáljuk. Az elemzés az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatán, valamint a magyar és más európai bíróságok gyakorlatán alapul. A tanulmányban tehát a szerzői jog és a személyiségi jogok által támasztott korlátokat és ezáltal a művészeti élet szabadságának határvonalait vizsgáljuk, és bemutatjuk az alkotás szabadságának és a művészi önkifejezésnek a XXI. századi keretrendszerét, valamint lehetőségeket, amelyek a technikai fejlődés hatására is új távlatokat nyitnak.