Przestrzeń edukacji aksjologicznej studentów pedagogiki - Andrzej Kokiel (Педагогічний дискурс)
Przedstawione w niniejszej publikacji treści zmierzają do uchwycenia na drodze badań wpływu czynników społeczno-ekonomicznych na system wartości studentów pedagogiki. Zatem osób które, po ukończeniu kształcenia, potencjalnie podejmą pracę z dziećmi, młodzieżą czy osobami znajdującymi się w trudnej sytuacji życiowej, zatem potrzebującymi, dojrzałych wzorców postępowania. Ustalono, iż zmiany jakie nastąpiły w gospodarce, polityce i społeczeństwie po wejściu Polski do Unii Europejskiej, przystąpieniu do strefy Schengen czy w związku z kryzysem gospodarki światowej, nie doprowadziły do budzących obaw zmian systemu wartości badanych osób. Wysoko w hierarchii sytuują oni wartości prospołeczne oraz moralne. W związku z czym można stwierdzić, że są to osoby o wysokich kwalifikacjach moralnych, dających podstawę do podejmowania pracy w zawodzie pedagoga.