Piękno i groza. Wodospad reński oczami podróżników rosyjskich końca XVIII – pierwszej połowy XIX wieku - Magdalena Dąbrowska (Facta Simonidis)
W artykule porównano obraz wodospadu reńskiego przedstawiony w Listach podróżnika rosyjskiego (Moskwa 1801) Nikołaja Karamzina, Listach Rosjanina podróżującego po Europie od 1802 do 1806 roku (Moskwa 1808, cz. 3) Dmitrija Gorichwostowa, Listach z zagranicy („Otieczestwennyje Zapiski” 1841-1843) Pawła Annienkowa oraz Szkicach brzegów Renu i Szwajcarii (Moskwa 1844) Aleksieja Mieszczerskiego. Wodospad reński (Rheinfall) znajduje się w Szwajcarii (kanton Szafuza) – jest największy w Europie. Jest on postrzegany jako piękny i groźny. Niebezpieczny był dla podróżników nie wodospad, ale droga do niego (Karamzin, Gorichwostow, Mieszczerski) i sytuacja polityczna w Europie (Annienkow). Kontekst interpretacyjny stanowi opozycja: natura – cywilizacja (J.J. Rousseau).