بررسی عوامل پیشگویی‌کننده‌ی اضطراب مادران مبتلا به دیابت بارداری - وحید نهتانی; نوشین پیمان (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: دیابت بارداری، یک اختلال متابولیک است که زنان باردار دچار هیپرگلیسمی می‌شوند و می‌تواند عوارض جدی برای مادر و جنین داشته باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل پیشگویی‌کننده‌ی اضطراب مادران مبتلا به دیابت بارداری در شهر مشهد طراحی و اجرا شد.روش‌ها: مطالعه‌ی تحلیلی- مقطعی حاضر بر روی 200 مادر باردار مبتلا به دیابت حاملگی انجام شد. روش نمونه‌گیری به‌صورت چند مرحله‌ای و تصادفی از مراکز بهداشتی مشهد انتخاب شد. پرسش‌نامه‌ها شامل اطلاعات دموگرافیک و مقیاس اضطراب حاملگی به صورت آنلاین ارسال گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماریOne-way ANOVA ، Independent T-test، Pearson Correlation, Linear Regression Analysis تحلیل شدند.یافته‌ها: نتایج نشان داد که شغل (0/001 < P)، تحصیلات (0/001 < P)، سه ماهه‌ی بارداری (0/001 < P)، تعداد زایمان (0/022 = P)، بارداری ناخواسته (0/001 < P) و بیمه (0/001 < P) با سطح اضطراب حاملگی ارتباط مستقیم و معنی‌داری دارند. بیشترین همبستگی با ابعاد مختلف اضطراب حاملگی مربوط به تزریق انسولین و بعد سلامتی نوزاد (0/696 =  r) بود. در تحلیل رگرسیون، بیشترین پیشگویی‌کننده مربوط به متغیر سه ماهه بارداری، ارتباط مستقیم (0/001 = P، 0/678 = B standard) در زمینه‌ی نگرانی تغییرات بدنی و تحصیلات، بیشترین ارتباط معکوس (0/001 = P، -0/382= B standard) در زمینه‌ی نگرانی زایمان بود.نتیجه‌گیری: عوامل جمعیت‌شناختی مانند شغل، تحصیلات و وضعیت بارداری تأثیر معنی‌داری بر اضطراب بارداری دارند. همچنین، نگرانی‌های اصلی مربوط به زایمان ضرورت مداخلات هدفمند در مراقبت‌های بهداشتی برای کاهش اضطراب مادران را تأکید می‌کند.