Kurum Ekosistemini Geliştirme Aracı Olarak İşyeri Arabuluculuğu - Ömer Faruk Kafalı (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi)
İşyerlerinde, çalışanlar arasında anlaşmazlıklar kaçınılmazdır. Çatışmalar, üretkenliği kesintiye uğratabilen ve huzursuz bir çalışma ortamı oluşturabilen durumlardır. İş ilişkisi çerçevesinde çıkan anlaşmazlıklarda, mahkeme yerine, öncesinde yapıcı ve barışçıl çözüm yöntemlerine başvurulması elzemdir. Arabuluculuk yöntemi bu noktada devreye girmektedir. Arabuluculuk, tarafsız bir arabulucunun, ihtilaflı tarafların birbirlerini daha iyi anlamaları ve gelecekte çalışma ilişkisini geliştirecek karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulmaları için aralarındaki iletişimi kolaylaştırdığı yapılandırılmış bir süreçtir. İşyeri çatışmalarının temel nedenleri yanlış iletişim ve sorumlulukların net olmaması gibi şikâyetlerden kaynaklanır. İşyeri arabuluculuğunu uygulamak, sadece anlık çatışmaları çözmekle kalmaz, aynı zamanda organizasyon ekosistemini geliştirir. Arabuluculuk açık iletişim, saygı ve iş birliği kültürünü teşvik ederek pozitif bir çalışma ortamı oluşturur, çalışanlar, ekipler ve yönetim arasındaki ilişkileri güçlendirir ve güven inşa eder. Arabuluculuk, çatışmaları erken bir şekilde ele alarak, sorunların büyük ve yasal anlaşmazlıklara dönüşmesini önler. Neticede işyeri arabuluculuğu, yapıcı uyuşmazlık çözümü kültürünü teşvik ederek, pozitif ilişkiler geliştirerek ve organizasyon performansını artırarak organizasyon ekosistemini geliştirir.