DEĞİŞEN DÜNYA DÜZENİNDE YENİ ALMAN DIŞ POLİTİKASI - Başar Şirin (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından ABD’nin sağladığı güvenlik şemsiyesi altında ihracat temelli bir ekonomi kurmuştur. Eş zamanlı olarakAvrupa entegrasyonu sürecine odaklanmış böylece Avrupa ekonomik ve siyasi birliğinin oluşmasında öncü rol oynamıştır. Ancak Soğuk Savaş’ın sona ermesiardından ortaya çıkan yeni dünya düzeni, Almanya’nın bu geleneksel dış politika yaklaşımını daha fazla sürdüremeyeceğini açıkça göstermiştir. Bir taraftanmüttefiklerinin Almanya’ya daha çok sorumluluk alma yönünde baskıları, diğer taraftan geleneksel yaklaşımların yeni sorunları çözmede yetersiz kalması, Almanyaiçin yeni bir dış politika stratejisinin oluşturulmasını zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda çalışma ilk olarak Almanya’nın Soğuk Savaş dönemi ve sonrasında izlediği dışpolitikayı farklı teorik yaklaşımlar açısından incelemekte, ardından Almanya’nın güncel dış politika sorunlarını ele almaktadır. Son olarak oluşturulan yeni dış politikastratejisi önündeki engeller ve fırsatlar değerlendirilmektedir.