Türkiye’de Yaşayan Göçmenlerin Üniversite Eğitiminden Memnuniyetlerinin Konya’daki Suriyeli Öğrenciler Örneği Üzerinden Değerlendirilmesi - Arif Altunbaş (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Her yıl tüm dünyada eğitim gören yükseköğretim öğrencilerinin sayısı artmakla birlikte üniversitelerin göçmen öğrenci kayıtlarında da artışlar görülmektedir. Türkiye konumu itibariyle bu artıştan en çok etkilenen ülkelerden birisidir. Bu bağlamda, farklı ülkelerden gelen çok sayıda göçmen öğrenciye eğitim verilmektedir. Özellikle 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı ve karışıklığı ile birlikte hali hazırda yaklaşık 27 bin Suriyeli öğrencinin Türkiye’de üniversite aldığı bilinmektedir. Üniversite kapasitesi ve misafir ettiği Suriyeli göçmen sayısı açısından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olan Konya’da, Suriyeli öğrenciler bugünleri ve gelecekleri için planlar yapmakta ve aldıkları akademik eğitim sayesinde hayata hazırlanmaya çalışmaktadırlar. Geleceğin dünya sorunlarını çözmede, üretim ve iktisadi kalkınmada önemli rol ve sorumlulukları olan üniversitelilerin farklı bir ülkede aldıkları eğitimden memnuniyet duymalarının değeri ise oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı genelde göçmen öğrencilerin, özelde ise Konya’daki Suriyeli göçmen öğrencilerin aldıkları üniversite eğitiminden memnuniyet durumlarını belirlemek ve değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle göçmenlerin eğitim haklarına hukuksal çerçevede değinilmiş ve göçmen öğrencilerin sayıları irdelenmiştir. Araştırmanın sonunda ise üniversitede eğitim alan göçmen öğrencilerin memnuniyet durumları bazı kriterler eşliğinde incelenmiş ve yorumlanmıştır.